המטבח הוא הלב של הבית, והוא גם החדר המורכב ביותר בבית. אינסטלציה, חשמל, נגרות, ריצוף, שיש ותאורה – הכול נמצא בו-זמנית במקום אחד. ובעידן שלנו, בגלל שגודל הבניה הסטנדרטי מכתיב חללים קטנים יותר, במקרים רבים המטבח אף פתוח לסלון.
אם ניקח בחשבון את העובדה שעלות המטבח הרבה פעמים מגיעה למקום השלישי ברשימת הקניות של משקי בית (אחרי רכישת בית/דירה במקום הראשון ומכונית במקום השני), ונוסיף לכך שבישראל לרוב מחליפים מטבח פעם ב-10-15 שנים, גודל האתגר שבעיצוב מטבח רק הולך ומתבהר. מה גם שכל הזמן יש חומרים חדשים שיוצאים לשוק.
לכן, כאשר ניגשים לעצב את המטבח, חשוב מאוד להכיר את כל האופציות, ורק אז להתחיל לתכנן. בגלל זה גם כדאי מאוד להיעזר במעצב/ת פנים, אדריכל/ית, או בייעוץ מחנויות מטבחים איכותיות.
אז עוד לפני שאתם יוצרים קשר, זה הזמן להכין שיעורי בית וללמוד על האלמנטים החשובים שיש לשקול כאשר אתם ניגשים לעצב את המטבח שלכם.
"משולש הזהב"
המטבח – בניגוד לרוב החדרים האחרים בבית – הוא מקום עבודה. כל עבודות ההכנה שלפני הארוחה, הבישול והניקיון שלאחר מכן מתבצעות במטבח. לכן התאמה של סביבת העבודה הזו אליכם ולצרכים שלכם היא גורם קריטי ביותר לשביעות רצונכם מהמטבח שלכם.
הנדסת אנוש נכונה של המטבח מתבטאת בחלל גמיש, בו ניתן לבצע עבודה במינימום תנועה מבוזבזת וביעילות מירבית. אם תתכננו מטבח בו תבזבזו פחות זמן ואנרגיה על כיפוף, הליכה וניקיון, מהר מאוד תגלו שיש לכם יותר אנרגיה וזמן לבישול ולהנאה.
הכנת המזון צריכה להתבצע על משטח עבודה גדול מספיק לביצוע המשימה. כל מה שנדרש להשלמת ההכנה צריך להיות בהישג יד, כולל כל המצרכים והכלים הדרושים.
לאחר עבודת ההכנה, מגיע שלב הבישול. מרכז הבישול כולל את הטווח של התנור והמיקרוגל. שוב, כל מה שנדרש לבישול הארוחה צריך להיות זמין באופן מיידי: מסירים ומחבתות, ועד לכלים ולקערות בהן יוגש האוכל.
לבסוף, לאחר שסיימנו לאכול את הארוחה, המשימה שנותרה היא לנקות. מרכז משימות זה מעוגן סביב הכיור ומדיח הכלים, ושוב – כל מה שדרוש לניקיון צריך להיות זמין בקלות.
במטבח המעוצב לפי עקרונות הפנג שואי, חשוב גם לשים לב לנקודות המפגש של אלמנטים במטבח, כלומר: אש ומים. לכן בפנג שואי נהוג שלא למקם את הכיור מול הכיריים או בצמוד אליהם. תמיד צריך לתכנן את המטבח כך שהכיור יהיה בצלע אחת והכיריים בצלע השנייה. במידה ולא ניתן לעשות זאת, מציבים בשטח שבין הכיור לכיריים עציץ או קרש חיתוך מעץ.
אז מאיפה להתחיל להרכיב את "משולש הזהב" שישרת אתכם בצורה הטובה ביותר במטבח?
עיצוב מלמטה למעלה: בחירת הריצוף
בעיצוב חלל המטבח, תמיד מתחילים קודם כל מהרצפה. יש שני גורמים שתמיד כדאי לחשוב עליהם כשבוחרים את סוג הריצוף: פונקציונליות ועמידות. כמקום שיש בו תנועה ערה של אנשים, שמצד אחד, עומדים במקום זמן ממושך, ומצד שני, צועדים הלוך ושוב מאזור לאזור, ובנוסף לכך כל מיני חומרים מועדים להישפך על הרצפה (למשל, שמן, יין, רוטב, או כל מזון אחר שנוטה להכתים), חשוב שרצפת המטבח שלכם תהיה קלה לתחזוקה ולניקיון ותחזיק מעמד לאורך זמן.
אפשרויות הריצוף כוללות:
- שיש – סוג של סלע שמגיע בצורה של לוחות אבן טבעית. השיש הוא חומר עמיד ביותר ומבודד מצוין, אך יחד עם המראה היוקרתי מגיע גם מחיר יקר יחסית. כחומר בעל ספיגות גבוהה, הוא עלול לספוג כתמים ומים במהירות. לכן חשוב מאוד לתחזק היטב את השיש ולהימנע משימוש בחומרי ניקוי חומציים.
- אריחי גרניט פורצלן – למרות שמם המטעה, אריחי גרניט פורצלן אינם עשויים גרניט. אלה אריחי קרמיקה חזקים המציעים עמידות גבוהה בפני שריטות ושחיקה, בעלי רמת ספיגות נמוכה, וקלים לניקוי ולתחזוקה. ניתן לבחור אריחים במגוון עיצובים וסגנונות: מחיקוי של רצפת פרקט, דרך מראה אבן טבעית ועד לדוגמאות מפותחות וססגוניות.
- למינציה – משטח עמיד שעשוי משכבות סיבית ולמינציה. בגלל שהוא אינו עשוי מעץ מלא, הוא קל מאוד לניקוי, אינו דורש הרבה תחזוקה ונשמר היטב אפילו במגע עם מים. פתרון ריצוף זה מציע אופציה פרקטית וחסכונית מבחינת ההוצאה, ומראה העץ מקנה למטבח תחושה חמימה של ביתיות.
- בטון – סוג ריצוף שצובר פופולריות בימים אלו. לצורך התקנת ריצוף בטון יש לצקת את הבטון ולהחליק אותו לכדי משטח אחיד ויפה. ניתן לבחור בין מגוון רחב של עיצובים. יתרונותיו הבולטים הם בעמידותו הגבוהה וקלות התחזוקה והניקיון, אבל חסרונו הוא בבידוד הנמוך שהוא מציע. בנוסף, תהליך יציקת הרצפה הוא ארוך ומורכב (יכול לקחת עד 28 יום עד לייבוש מלא של המשטח), ועלול להיות אופציה יקרה.
המטבח הוא המקום שעושים בו הכי הרבה שימוש יומיומי בבית. רק חישבו לרגע כמה פעמים ביום אתם פותחים וסוגרים את המגירות והארונות במטבח… לכן חשוב מאוד שהפרזול – החל בפרופילים וצירים, וכלה במסילות ומנגנוני הזזה – יהיה איכותי ופונקציונלי.
כיום קיימות בשוק כל כך הרבה אפשרויות שמאפשרות לתכנן ניצול חכם של המטבח, וכל הזמן יש חידושים.
למשל, ציר קליפ-טופ המותקן בדלתות ארונות במקום הקטן ביותר האפשרי – בראש הציר, מאפשר לנו לנצל את רוחבו המלא של הארון, דבר חשוב מאוד כשיש לנו מקום מצומצם.
בכלל, תחום המגירות הוא כנראה האגף שהתפתח הכי הרבה ב-20 השנים האחרונות בעיצוב המטבח. בעבר חומרי הגלם למגירות (ולדלתות) המטבח היו בעובי 2 ס"מ. כיום עוביים הצטמק ל-12 עד 15 מילימטר – הבדל משמעותי!
ויחד עם זאת, יכולת נשיאת המשקל של המגירות החדשות זינקה במאות מונים. אם פעם המגירות הישנות יכלו לשאת משקל של מספר קילוגרמים בלבד, כיום המגירות החדשות יכולות לשאת משקל של 50 ק"ג בממוצע. זה מאפשר לאחסן בתוך מגירות את כל מה שנחוץ במטבח – מסירים ומחבתות, דרך סטים של צלחות ומוצרי חשמל, ועד לקופסאות שימורים.
לכך מצטרף גם מנגנון טריקה שקטה, הניתן לשימוש הן במגירות והן בדלתות, שנועד להגן על האצבעות מפני פגיעה בעת סגירה של מגירות כבדות. השם שלהו מצביע על עוד יתרון שיש להן להציע, שכן הוא מייצר סביבת עבודה נעימה וללא רעשים של טריקות.
טריק חדש, שאני חושבת שהוא פנטסטי, זה מגירת סטפ שמותקנת בחלק התחתון של הארון, המשמשת כמדרגה לארונות הגבוהים. ככה לא צריך לקרוא לבעל להוריד משהו מהארונות גבוהים, ולילדים יש גם מקום כדי להיות בגובה המתאים כדי לעזור בבישול.
שלב חשוב מאוד בעת תכנון וקנייה של מכשירי חשמל למטבח הוא לבצע מדידות מדוקדקות – הן של חלל המטבח והן של גודל המכשיר. מכשירי חשמל למטבח הם בין הפריטים היקרים ביותר שיש בבית, והמגוון העצום בשוק יכול ליצור עוד יותר בלבול סביב המכשירים המתאימים ביותר למטבח שלכם. אז קודם כל אתם צריכים שיהיו לכם את כל הפרטים והמידות במדוייק.
בשלב הבא אתם יכולים להחליט מה יותר מתאים לצרכיכם: מכשירים אינטגרליים הבנויים לתוך ארונות המטבח, או בודדים. למשל, מדיחי כלים, שממוקמים דרך כלל בסמוך לכיור, יכולים להיות בודדים או משולבים עם דלתות הארון. כך גם לגבי תנור או מיקרוגל.
גם בתחום הזה, יש כל כך הרבה חומרים חדשים. למשל, אפשר למצוא כיום שיש שמשולב עם כיריים בטכנולוגיית אינדוקציה, כך שלא רואים בכלל את העיגולים של הכיריים – זה בתוך השיש המיוחד. רק שמדליקים את הכיריים, רואים את זה.
למקררים יש שלושה סגנונות סטנדרטיים: עם שתי דלתות זו לצד זו, מקפיא עליון או מקפיא תחתון. חשוב מאוד לשים לב במיוחד לעומק המקרר. רוחב המקרר הנפוץ הוא מעט פחות מ-92 סנטימטרים. הבעיה היא לרוב העומק. בשנים האחרונות, המקררים של יצרנים מסוימים עמוקים בהרבה מארון המטבח הממוצע בגודל 61 סנטימטרים. מומלץ לחפש מקרר בעומק של 76 סנטימטרים או פחות, ללא הידיות, אלא אם כן אתם יכולים לעצב את חלל המטבח כך שהוא יוכל להכיל יחידה עמוקה יותר. דבר נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא כיוון הפתיחה של דלת המקרר. וודאו תמיד שהדלת לא נתקעת במשהו בעת הפתיחה.
משטח עבודה אסתטי או פונקציונלי?
גם וגם! משטח העבודה הוא אחד האלמנטים המרכזיים במטבח, שמכתיב את המראה ואת התחושה הכללית של החלל. בו-זמנית, משטח העבודה הוא גם האזור המרכז בו הכי הרבה פעילות במטבח, ולכן חשוב מאוד שהוא יהיה עמיד בפני שריטות של סכינים, שינויים קיצוניים בטמפרטורה, או כתמים שנוצרים כתוצאה מאוכל ונוזלים.
בדומה לבחירת הרצפה למטבח, גם לחומרים הפופולאריים ביותר למשטח העבודה יש יתרונות וחסרונות שונים, ולכן חשוב לבדוק את כל הפרטים לפני שבוחרים. אפשר גם לשקול שילוב של מספר חומרים, אם יש כמה משטחים במטבח:
- שיש – אבן טבעית, עם דוגמא וצבע ייחודיים לכל לוח, המעניקה מראה עשיר ויוקרתי למטבח. שיש יכול לעמוד בטמפרטורות גבוהות, אך הוא סופג הרבה נוזלים ודורש תחזוקה בתדירות גבוהה כדי לשמור על המראה המבריק.
- שיש פורצלן – שיש סינטטי המורכב ממינרלים טבעיים ואחד מסוגי השיש הנפוצים והפופולריים בישראל. המשטח הוא אנטיבקטריאלי ועשוי במיוחד כדי לספק עמידות גבוהה בפני חום ושריטות. בשל היותו משטח חלק, ללא נקבוביות, הוא אינו סופג מרקמים שונים כמו תבלינים יבשים ונוזלים. זמין במגוון רחב של עיצובים ודוגמאות.
- קוורץ – משטח המורכב מכ-90% גבישי קוורץ טבעיים מעורבבים עם אחוז קטן של חומרים מקשרים. יוצר משטח אחיד (בניגוד לאבן טבעית, שיכולה להיות בעלת קומפוזיציה פחות עקבית). ניתן להניח על המשטח דברים חמים, אבל הוא פחות עמיד בפני שריטות לעומת שיש פורצלן.
- עץ – ידוע גם כבוצ'ר (Butcher's block). משטח עבודה המורכב מרצועות של עץ קשיח (כגון אלון, אגוז, ואירוקו). אם המשטח אטום ומתוחזק כראוי, הוא יחזיק מעמד זמן רב, אבל הוא כן דורש רמת תחזוקה מסויימת. יש להימנע מחשיפה ישירה לחום ולרטיבות ממושכת, במיוחד באזור הכיור והברז, ולנקות במהירות אם משהו נשפך כדי למנוע כתמים.
במטבח המעוצב לפי עקרונות הפנג שואי, נהוג שלא למקם את הכיור מול הכיריים או בצמוד אליהם. תמיד צריך לתכנן את המטבח כך שהכיור יהיה בצלע אחת והכיריים בצלע השנייה. במידה ולא ניתן לעשות זאת, מציבים בשטח שבין הכיור לכיריים עציץ או קרש חיתוך מעץ.
בין אם מדובר באור טבעי או מלאכותי, מטבח מואר היטב יכול לתרום רבות לאיכות המזון המוכן בו ובהתאם לכך – לבריאות ולאנרגיות החיוביות שלנו.
מעבר לתאורת תקרה, מומלץ לתת לכמה שיותר אור שמש טבעי להיכנס לחלל המטבח. אם יש בניין גבוה מאחורי המטבח שחוסם את אור השמש, הוסיפו עוד גופי תאורה קטנים יותר בחלל המטבח. ניתן לשקול גם שימוש במראה כדי למשוך עוד אור מאזור אחר.